Wat te doen als een aanhanger gaat slingeren?
Leestijd: 2 minuten

Wanneer je gaat rijden met een aanhangwagen is veiligheid prioriteit nummer 1. Een van de meest gevaarlijke situaties tijdens het rijden met een aanhangwagen is dat de aanhangwagen gaat slingeren. Dit kan meerdere oorzaken hebben die te voorkomen zijn door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen.

Een van de belangrijkste oorzaken waardoor een aanhangwagen tijdens het rijden kan gaan slingeren is wanneer de lading niet goed verdeeld is over de aanhangwagen. Het zwaartepunt van de lading dient zo dicht mogelijk bij de as van de aanhangwagen te liggen. Ook moet het gewicht van de lading gelijkwaardig over de linker- en rechterhelft van de aanhangwagen verdeeld zijn.

Een andere veel voorkomende oorzaak die er voor kan zorgen dat je aanhanger gaat slingeren is een verkeerde kogeldruk. De kogeldruk is de kracht waarmee de aanhanger via de koppeling op de trekhaak rust.

Wanneer de kogeldruk te laag is komt dit doordat het zwaartepunt van de lading te ver naar achteren ligt. Dit zorgt er voor dat de aanhangwagen-auto combinatie onstabiel wordt waardoor de aanhangwagen kan gaan slingeren tijdens het rijden. Deze situatie is gemakkelijk op te lossen door het zwaartepunt van de lading verder naar voren te brengen.

Een slingerende aanhangwagen kan ook als oorzaak hebben dat de bandenspanning te laag is. Controleer daarom voor vertrek altijd de bandenspanning. Voor een goede wegveiligheid is het ook altijd aan te raden om de band optisch te controleren op schade zoals ongelijkmatige slijtage of scheurtjes. Ook is het belangrijk om periodiek de profieldiepte van de band te meten.

Een andere belangrijke reden dat een aanhangwagen gaat slingeren is een te hoge snelheid. Het is daarom belangrijk om je altijd aan de maximum snelheid te houden. Tijdens afdalingen in bijvoorbeeld bergachtig gebied is het extra zaak om op de maximale snelheid te letten om te voorkomen dat de aanhangwagen gaat slingeren.

Als je aanhangwagen onverhoopt toch gaat slingeren dan is het goed om hier op voorbereid te zijn zodat je de juiste beslissing maakt op het juiste moment. Zodra je merkt dat de aanhangwagen slingert is het belangrijk om direct te remmen. Hou vervolgens het stuur recht tot de aanhanger met slingeren stopt. Rij vervolgens met gepaste snelheid naar de eerste parkeergelegenheid.

Wanneer je bent geparkeerd dien je de aanhangwagen te controleren om te voorkomen dat deze opnieuw gaat slingeren wanneer je weer gaat rijden. Controleer hierbij of de lading goed is gezekerd en de lading gelijkmatig is verdeeld over de aanhangwagen. Controleer ook of de kogeldruk optimaal is en de bandenspanning goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *