Warmte Terugwin Installatie Bouwen: Hoe werkt dat?
Leestijd: 3 minuten

Een warmte terugwin installatie, ook wel bekend als een warmteterugwinningssysteem of WTW-installatie, is een systeem dat de warmte van uitgaande lucht terugwint en deze gebruikt om de inkomende lucht te verwarmen. Dit resulteert in een betere energie-efficiëntie en lagere energiekosten.

Stappenplan installatie WTW

Het aanleggen van een warmte terugwin installatie is een complex proces dat uit verschillende stappen bestaat. Hieronder volgen de belangrijkste stappen die nodig zijn voor het installeren van een warmte terugwin installatie:

Stap 1: Planning

De eerste stap bij het installeren van een warmte terugwin installatie is het plannen van de installatie. Hierbij wordt gekeken naar de indeling van het huis, de grootte van de kamers en de locatie van de ventilatiekanalen. Een goede planning zorgt ervoor dat de installatie optimaal presteert en voldoet aan alle vereisten.

Stap 2: Voorbereiding

Vervolgens moeten de benodigde materialen en gereedschappen worden verzameld. Dit omvat onder andere de warmteterugwin installatie zelf, ventilatiekanalen, filters en isolatiemateriaal.

Stap 3: Plaatsing van de warmtewisselaar

De warmtewisselaar is het belangrijkste onderdeel van de warmteterugwin installatie en moet op de juiste manier worden geplaatst. Meestal wordt de warmtewisselaar geïnstalleerd in de buurt van de luchtinlaat of -uitlaat.

 Stap 4: Aansluiting van de kanalen

De kanalen worden aangesloten op de warmtewisselaar en op de luchtinlaat en -uitlaat. Dit vereist nauwkeurige metingen en een goede afstemming om ervoor te zorgen dat er geen lekkage is en de luchtstroom optimaal is.

 Stap 5: Installatie van de ventilatoren

De ventilatoren worden geïnstalleerd in de buurt van de luchtinlaat en -uitlaat. De ventilatoren zorgen ervoor dat de luchtstroom door de warmtewisselaar wordt geblazen en terug de woning in gaat.

Stap 6: Filters en isolatie

De filters worden geïnstalleerd in de ventilatiekanalen om ervoor te zorgen dat de lucht die de woning binnenkomt schoon is. Daarnaast wordt isolatiemateriaal gebruikt om de kanalen te isoleren en energieverlies te voorkomen.

Stap 7: Testen en inregelen

Tot slot wordt het systeem getest om ervoor te zorgen dat het correct functioneert en voldoet aan alle vereisten. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de luchtstroom, drukverschillen en het rendement van het systeem.

Gereedschap

Het installeren van een warmte terugwin installatie kan een uitdagende taak zijn, en het is belangrijk om de juiste gereedschappen bij de hand te hebben om ervoor te zorgen dat de installatie veilig en effectief wordt uitgevoerd.

Hier zijn enkele van de gereedschappen die nodig zijn om een warmte terugwin installatie te installeren:

  1. Boormachine – Om gaten te boren in muren, plafonds of vloeren voor het bevestigen van leidingen en onderdelen van de installatie.

  2. Schroevendraaier – Om schroeven en bevestigingsmiddelen aan te draaien en los te maken.

  3. Zaag – Om kanalen en buizen op maat te zagen voor een nauwkeurige pasvorm.

  4. Waterpas – Om er zeker van te zijn dat alles recht en in lijn is.

  5. Tang – Om kabels vast te houden en vast te zetten.

  6. Mes – Om leidingen en buizen op maat te snijden en isolatie te verwijderen.

  7. Pijpsnijder – Om rechte, schone sneden te maken op buizen.

  8. Meetlint – Om nauwkeurige metingen te doen voor de installatie van componenten.

Speciale gereedschap

Naast deze gereedschappen zijn er ook speciale gereedschappen nodig voor het installeren van de warmteterugwin installatie zelf. Dit kan onder meer een warmtewisselaar, ventilatoren, kanalen, filters en isolatiemateriaal omvatten. Het is belangrijk om te onthouden dat het installeren van een warmte terugwin installatie een complexe taak is die professionele expertise vereist. 

Conclusie

Bij het installeren van een warmte terugwin installatie zijn er verschillende gereedschappen nodig, waaronder een boormachine, schroevendraaier, zaag, waterpas, tang, mes, pijpsnijder en meetlint. Het is echter belangrijk om te onthouden dat dit slechts een deel van het proces is en dat professionele expertise en ervaring essentieel zijn voor een succesvolle installatie.