De aanhangwagen voor de bouw
Leestijd: 2 minuten

Een aanhangwagen heeft veel verschillende toepassingen. Ook bestaan er allerlei verschillende modellen aanhangwagens die elk eigen unieke eigenschappen hebben. Voor de bouw kunnen verschillende modellen aanhangwagens gebruikt worden, afhankelijk van wat er vervoerd wordt.

Voor het vervoeren van ladingen zoals puin en zand is een kiepaanhangwagen het meest geschikt. Deze aanhangwagens zijn voorzien van een hydraulische cilinder waarmee de laadbak van de aanhanger gekanteld kan worden. Op deze manier kan de lading snel en gemakkelijk gelost worden.

Een kipper aanhangwagen kipt, afhankelijk van het model, alleen achterwaarts of achterwaarts en in zijwaartse positie. Dit wordt een achterwaartse kipper en driezijdige kipper genoemd.

Afhankelijk van het aantal assen heeft een kipper aanhangwagen een maximaal bruto laadvermogen tot 3500 kilogram. Hierbij is het vaak mogelijk om een kipper aan te kopen in enkelas, dubbelas of tridemas uitvoering. Een tridemas kipper aanhangwagen kan meer gewicht dragen dan een enkelas aanhanger.

Wanneer je een aanhanger voor de bouw nodig hebt die ladingen zoals bakstenen vervoerd is een open aanhanger meer geschikt. Een open aanhangwagen is de meest veelzijdige aanhanger. Er bestaan veel verschillende open aanhangwagens waarbij onderscheid te maken is tussen een bakwagen en een plateauwagen. Bij een bakwagen liggen de wielen naast de laadvloer, bij een plateauwagen liggen deze onder de laadvloer. Hierdoor is een plateauwagen vaak hoger dan een bakwagen. Ook heeft de plateauwagen een groter laadoppervlak.

Ook een open aanhangwagen is verkrijgbaar in 1-assige, 2-assige en 3-assige uitvoering waarbij de 3-assige uitvoering het hoogste bruto laadvermogen heeft. Houd er rekening mee dat je het maximale bruto laadvermogen niet alleen afstelt op de lading die je gaat vervoeren, maar ook een passend rijbewijs hebt waarmee je de auto-aanhangwagen combinatie mag besturen.

Er bestaan allerlei opties en accessoires voor een open aanhangwagen. Zo kan deze bijvoorbeeld worden uitgerust met extra hoge borden of met een huif waardoor er een gesloten aanhangwagen ontstaat. Andere opties zijn bijvoorbeeld verschillende laadvloeren en LED verlichting.

Voor sommige klussen op de bouw zijn rollende machines zoals gravers en hoogwerkers nodig. Hiervoor bestaan speciale machinetransport aanhangwagens. Deze zijn normaal gezien voorzien van oprijplaten of een laadklep waardoor een voertuig gemakkelijk op de aanhangwagen kan rijden.

Ook de machinetransporter bestaat in verschillende as-uitvoeringen zoals de enkelas, dubbelas en tridemas die het maximale laadvermogen bepalen. Bij een machinetransporter is het vaak wenselijk dat deze zo laag mogelijk is zodat de oprijhoek zo klein mogelijk is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *