breekplaten
Leestijd: 2 minuten

Het is niet meer weg te denken in het huidige beveiligingsproces in de industrie. Gaat er al een lampje branden? Ik heb het namelijk over de breekplaten. Wat zouden we zonder moeten. Breekplaten en breekplaathouders wat ook wel rupture disks worden genoemd, wordt vaak gebruikt als oplossing voor drukbeveiliging en explosiebeveiliging. Want wanneer er te veel of te weinig druk wordt geconstateerd in het systeem doet de breekplaat zijn werk door het systeem te beschermen tegen deze over- of onderdruk.

De werking van een breekplaat

Een breekplaat heeft als primair doel om een systeem optimaal te kunnen beschermen en tegelijkertijd de uitvaltijd van dit systeem tot een minimum te kunnen beperken. Met name het laatste is zo ontzettend belangrijk, omdat de kans op uitval altijd om de hoek staat te wachten. Alleen moet je die tijd dat een systeem uitvalt zo minimaal houden om daarna weer volledig te kunnen functioneren. Breekplaten kunnen worden gebruikt als beveiliging tegen overdruk of vacuüm in een proces waarin ze dienen als bescherming van mens, milieu en machine. De breekplaat heeft een lange historie, maar is in de loop der tijd aangepast naar de veranderende eisen. Dit komt mede door alle veranderingen in de industrie zelf en hierdoor zijn de eisen ook veranderd. Daarnaast zijn er ook andere veiligheidsvoorzieningen, zoals elektronische, pneumatische of veerbelaste veiligheidssystemen. Maar de breekplaat heeft toch de beste faalveilige prestaties.

Welke soort heb ik nodig?

Er zijn ook verschillende soorten breekplaten. Hierin wordt er onderscheid gemaakt in twee soorten, namelijk de reserve acting breekplaten en de forward acting breekplaten. Aan de naam al te herkennen, richt de reserve acting breekplaat zich naar het proces toe. Mede hierdoor zijn zeer hoge werkdrukken mogelijk. De forward acting breekplaat is van het proces afgekeerd. Verder zijn er verschillende merken breekplaten, maar neem gerust contact op met de Breekplaten specialist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *