U heeft zo vaak over een stevige of duurzame fundering gehoord, maar wat houdt dat eigenlijk in? Een fundering is volgens het bouwbedrijf Amsterdam simpelweg de basis van uw huis. Deze wordt ondergronds aangelegd. Bij betonwerken spelen factoren zoals de toestand van de grond, omliggende constructies en eigendomsgrenzen een rol wanneer de aannemer het geschikte type aan het selecteren is. Ja, er bestaan verschillende soorten funderingen die binnen de bouwconstructie worden toegepast! Het kiezen van de juiste fundering is erg belangrijk, omdat reparatie hiervan een vervelende klus of soms zelfs bijna onmogelijk wordt. Voorkomen is toch beter dan genezen?
Twee types funderingen
U weet intussen dat het van groot belang is het juiste type fundering te kiezen. Wanneer u uw betonwerken door een goed bouwbedrijf laat doen, zijn uw handen en schouders bevrijd van het dragen van deze zware klus. Toch is het raadzaam dat u als klant weet wat uw aannemer voor u aanlegt. Hieronder bespreken we twee type funderingen, namelijk:
- Ondiepe
Hier gaat het om de funderingen die niet zo diep in de grond zitten. Ze worden ook wel de spreidbodem genoemd. Enkele ondiepe funderingen zijn: muurvoet, vrijloop en mat.
- Diepe
Zoals de naam het al zegt, worden deze funderingen diep aangebracht. Denk hierbij aan funderingen voor nieuwbouw, paalfunderingen en putten.
Verschillende methodes voor betonnen funderingen: T- vormige fundering, Plaat-op-kwaliteit fundering en Vorst beschermd.
T- vormige fundering
Dit behoort tot een conventionele funderingsmethode. Hoe geschiedt het? Allereerst wordt de voet onder de vrieslijn geplaatst en daarna de muren bovenop. De voet wordt breder gevormd dan de muur die als extra ondersteuning dient voor de basis van de fundering. Andere kenmerken van deze methode:
- Deze mag na het plaatsen wel uitharden.
- Ze zijn meestal bestemd voor gebieden waar de grond bevriest.
- Voordat dit wordt geplaatst, is de basis meestal al geregeld.
Plaat-op-kwaliteit fundering
Dit type bestaat uit een enkele laag van beton die in een keer over het oppervlak wordt gegoten en die nogal dikker is in vergelijking met de andere methodes. Waarom dikker dan de rest? Volgens het bouwbedrijf Amsterdam worden platen bij alle soorten betonwerken dikker geplaatst om extra steun te bieden of in dit geval om een volledige basis te vormen. Het betreft dan een dikkere laag waarbij de versterkende staven de verdikte rand nog meer verstevigen. Deze plaat wordt meestal geplaatst bij warmere gebieden, waarbij deze kan worden aangepast met isolatiemethoden.
Vorst beschermd
Deze methode van een betonnen fundering werkt volgens de vakkundige alleen met een verwarmde structuur. Het heeft ook veel voordelen en vertoont gelijkenissen met de slab-on-grade methode. Aangezien deze veel overeenkomt met de slab-on methode, wilt u zeker hoe het te herkennen is. Het bouwbedrijf geeft aan dat u deze het best kunt herkennen aan de twee vellen die worden geplaatst; een aan de buitenkant van de fundering en de andere op een laag grind aan de basis van de muur. Deze isolatie voorkomt warmteverlies, wat dus betekent dat deze de warme grondtemperatuur rond de funderingen boven het vriespunt houdt.
